hrad Zlenice, zřícenina

Hrad Zlenice se nachází na ostrožně na soutoku Mnichovického potoka a Sázavy. Předhradí zaujalo zužující se a klesající část ostrožny, na samé špici ostrožny je patrné ještě předsunuté zemní opevnění. Na ploše předhradí jsou pozorovatelné terénní relikty budov. SV od předhradí za šíjovým příkopem navazuje jádro hradu nepravidelného zhruba oválného tvaru obkroužené vnější hradbou. Z vnější hradby se dochovala její čelní část s úzkou vstupní věží. Vlastní jádro je přístupné branou sousedící s velkou hranolovou věží se zaobleným nárožím. Brána a torzo věže jsou nejzachovalejšími částmi hradu, zbytek obvodové hradby jádra a jeho obvodové zástavby je dochován jen v nepatrných reliktech. Za jádrem hradu na planině ostrožny je patrný val a za ním dále k SV relikty obléhacích prací. Dobu života hradu je možno položit do 14. - 15. stol.