Jindřichův Hradec
Jindřichův Hradec
Jindřichův Hradec I
Jindřichův Hradec
Dobrovského č.p. 1

anotace

Původní zeměpanský hrad, vybudovaný na skále nad tokem Hamerského potoka a říčkou Nežárkou, byl písemně zmiňován již kolem roku 1200. K nejvelkolepější přestavbě, která proměnila gotický hrad v honosné renesanční sídlo, došlo ve 2. polovině 16. století.

historický vývoj

Stavba středověkého hradu , nazývaného v nejstarší historické zprávě z r. 1220 „Novum castrum“ (Nový hrad), je spjata se jménem Jindřicha Vítkovce, zakladatele samostatné Vítkovské odnože pánů z Hradce. Tehdy vznikla okrouhlá Černá věž a navazující palác. Pánům z Hradce sloužil hrad, později rozšířený ve velkorysý zámek, jako hlavní sídlo až do vymření rodu roku 1604. V druhé polovině 16. století, za Adama II. z Hradce proběhla radikální přestavba hradu v reprezentativní zámek, podle vzoru výstavných paláců italské renesance. Za Černínů proběhly poslední větší stavební úpravy zámku, týkající se kaple. V letech 1709 – 1735 byla gotická hradní kaple barokně přestavěna. V roce 1773 postihl zámek i město rozsáhlý požár, který zničil podstatnou část renesančních interiérů i s uměleckými sbírkami. Teprve vlna romantismu přinesla nový zájem o záchranu zámku. Černínům patřil zámek až do r. 1945, kdy byl na základě dekretu prezidenta republiky č. 12/1945 konfiskován. Špatný stav zámeckého komplexu se nadále zhoršoval, některé budovy hrozily zřícením. V r. 1976 byla zahájena generální rekonstrukce, která s přestávkami trvala sedmnáct let.

popis památkové hodnoty

Monumentální soubor budov hradu a zámku v Jindřichově Hradci, prohlášený v roce 1996 národní kulturní památkou, patří k nejrozsáhlejším památkovým komplexům v České republice. S přiléhajícím městem se spojuje v harmonický celek, jehož historický ráz a jedinečné stavební a umělecké památky tvoří městskou památkovou rezervaci, vyhlášenou již v r. 1950. Areál zámku v Jindřichově Hradci odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2, zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči.

stav zachování památkové hodnoty

V letech 1976 - 1993 prošel hrad a zámek generální opravou a postupně byl celý zpřístupněn veřejnosti.

popis

SHZ Jindřichův Hradec je jedním z nejkrásnějších a nejmonumentálnějších zámeckých areálů na našem území. Původní zeměpanský hrad, vybudovaný na skále nad tokem Hamerského potoka a říčkou Nežárkou, byl písemně zmiňován již kolem roku 1200. K nejvelkolepější přestavbě, která proměnila gotický hrad v honosné renesanční sídlo, došlo ve 2. polovině 16. století za vlády posledních pánů z Hradce, kdy vzniklo pověstné Jáchymovo a Adamovo stavení, španělské křídlo, Malé arkády a Velké arkády se zahradou - s hudebním pavilonem Rondel. Další majitelé Slavatové a Černínové zámek již významněji nepřestavovali, vybavili jej však množstvím cenného mobiliáře.

• Kód CZ 6059, Jindřichův Hradec, město, Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj
  • Kód CZ 6060, Vnitřní Město, hl. městská čtvrť, Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj