vodní mlýn

V domě jsou skryty zbytky kapitulního mlýna na Botiči středověkého původu, který ve 14. stol. koupila vyšehradská kapitula. Zbytky gotických(?)- renesančních konstrukcí se nacházejí v přízemí (SV část), ve zdivu býv. věže (jižní věžovitý přístavek) pravděpodobně až do 1. patra. Mlýn byl v provozu až do radikální přestavby na nájemní dům ve 3. čtvrtině 19. stol., která mu dala dnešní vzhled. Nárožní dvoupatrový dům má v krajních osách mělké risality. Přízemí člení bosování a odděluje kordonová římsa, jsou zde pravoúhlá okna a vchod s dřevěnými kazetovými dveřmi. Okna 1. patra mají trojúhelné frontony a průběžnou podokenní římsu, v risalitu segmentové frontony a kuželkovou balustrádu v parapetu. Kordon mezi 1. a 2. patrem je štukem zdobený, v risalitu hladký. Okna 2. patra mají přímé nadokenní římsy. Mohutná korunní římsa je zdobená vejcovcem. Po pravé straně přiléhá k domu přístavek bez otvorů, ukončený profilovanou římsou se zubořezem. Dvorní fasáda je v obou patrech kryta pavlačemi uzavřenými dřevěnou prosklenou konstrukcí. Z doby výstavby objektu se dochovalo podkovovité schodiště a bytové dveře.