nájemní dům

Zástavba na dotčených parcelách je doložena již od 14. stol. Na počátku 18. stol. stál na par. čp. 257 zahradní dům a na par. čp.258 patrový dům s výčepem, zv. "U Goliatů", "U Drábků". V r. 1864 zakoupil oba domy V. Bubeníček, nechal je a v r. 1868 vystavět dva nájemní třípatrové domy s obytnou dvorní budovou v novorenesančním slohu. Fasáda byla opravována v r. 1889 stav. F.Tichnou. V r. 1921 získala dům Ústřední záložna Družiny čsl. legionářů a následně (1923-24) nechala firmou Romováček a Petrlík provést nástavbu 5. NP a 6. mansardového podlaží, stavební spojení obou domů se vstupem v čp. 258 a úpravu fasád ve stylu moderny s vyzněním do expresionismu. Autor projektu a sochařské výzdoby neznámý. Nárožní dvojdům má okosené nároží lemované oboustranně dvěmi arkýři na výšku 3. - 6. NP. Hlavní vstup z Myslíkovy ul. (pův. dvoje dveře) se 4 kanelovanými pilíři nesoucími římsu s plastikami Stavebnictví, Zemědělství, Strojírenství) je vygradován středním arkýřem zakončeným skupinou plastik (Strojírenství, Vítězství a Hojnost). V meziokenních osách nad 4. NP jsou busty legionářů. Okenní výplně odpovídají tvarově době výstavby obou etap. Parter komerčně využívaný, s novodobými výkladci, hlavní dveře do objektu původní. Dvorní fasáda hlavního objektu i fasáda dvorního objektu jsou jednoduché, bez architektonicého členění.