fara u sv. Štěpána

Volně stojící patrová budova se zahradou v nároží Štěpánské a Žitné ul. na šířkovém téměř obdélném půdorysu je kryta mansardovou střechou. Všechny fasády jsou až na drobnosti shodně řešeny (lisenové rámy, nárožní bosáž, stuhové šambrány s uchy a kapkami, přímé parapetní římsy, aj). Hlavní fasáda do Štěpánské ulice je sedmiosá, symetricky řešená se zvýrazněným středním trojosým risalitem zakončeným trojúhelným štítem. V přízemí na střední ose je vstupní portál. V mansardové střeše jsou vikýře s oválnými okénky. Severní a jižní boční průčelí jsou pětiosá. Zahradní průčelí je devítiosé s krajními osami sdruženými, v ose vstupní portál. Interiéry jsou převážně klenuté, reprezentační trojramenné schodiště, nástěnné malby (v salonu v 1. patře od K. Nácovského z r. 1879), kachlová kamna, aj. Jihovýchodně od budovy navazuje plocha rozsáhlé zahrady. Část původní zahrady (parcela č. 2126) je dnes upravena jako park při rotundě sv. Longina. Část (parc. č. 2122, 2125/4) slouží jako sportoviště sousední školy. Část (parc. č. 2123) představuje dvorek. Vlastní dnešní zahrada (parc. č. 2125/1) je při Žitné ulici ohraničena kamennou zdí. Rovněž západní strana dvorku je ohraničena zdí s pilířky a se vstupními vraty.