dům U Zlatého kříže

Dům stojící v místech bývalé kupecké osady u sv. Petra je dokladován již nakonci 13. stol., v r. 1725 proběhla barokní přestavba s charakeristickou mansardovou střechou. Během 18. a 19. stol. byly provedeny pouze drobné stavební úpravy včetně dvorní pavlače. Hlavní objekt orientovaný do Petrského náměstí byl v r.1932 zbořen a nahrazen moderní novostavbou. Dnešní dům tvoří pouze původní levé dvorní křídlo orientované dlouhou čelní fasádou do Lodecké ul., na které ve dvoře navazuje jednopodlažní část původních hospodářských budov s pultovou střechou na půdorysu "L". Uliční objekt je dvoupodlažní se sedlovou střechou, ve dvorní části je v patře otevřená pavlač nesená krakorci, mezi nimiž jsou segmentové záklenky, zábradlí je zpevněno dřevěnými sloupky v podchodné výšce připojenými segmentovými prvky na fasádu. Uliční fasáda je osmiosá, ve 3 ose zleva je v přízemí zaklenutý průjezd do dvora. Otvor je zdůrazněn šambránou a štukovým klenákem. Okna jsou obdélná, lemovaná šambránami. Čelní (štítová) fasáda je novodobě upravena, s okenními otvory ve 2. NP a v podkroví, v přízemí jsou prolomeny nové výkladce. Půdní vestavba je prosvětlena vikýři umístěnými v uliční i dvorní části.