Sokolovna

Neorenesanční řadový objekt z let 1863-1864 na hloubkově disponované svažité parcele se skládá z pův. patrové části s podél. ul. jednotraktem, na který navazuje trojlodní sál tělocvičny. Ze střední spojovací části je přístupná skeletová nástavba s halou nad historickým sálem a patrový podélně orientovaný dvoutraktový úsek s tělocvičnou z 2. stavební fáze. Jednopatrové průčelí 9 os. v přízemí s bosáží, s pamětními deskami, ukončené nepůvodní balustrádovou atikou. Nad ní v ustupující části pokračuje novodobá přístavba. Objekt částečně novodobě podsklepen víceúrovňovým 2. suterénem, 1. suterén propojený s čp. 1438/II. Historický Fügnerův sál s oběžnou galerií v 1. patře; nad středen sáku malovaný kazetový strop. Na východní straně na galerii malovaná luneta od J. Preislera (hold sokolské myšlence). Nad historickým objektem sál na míčové hry ze 70. let 20. stol. /pokračování popisu: viz DL/ Záp. část z počátku 1. desetiletí 20. stol. s tělocvičným sálem má schodiště situované v risalitu v jihozáp. koutě parcely. Schodiště z 1. suterénu je tříramenné, visuté, s pozdně secesním mřížovým zábradlím. Nad schodištěm se nachází dřevěný trámový strop. Stěny podélně situovaného Tyršova sálu jsou obloženy dřevěným táflováním, na již. straně zasahujícím až ke stropu (zde instalována luneta od Františka Ženíška), na zbývajících stranách v úrovni patra galerie s dřevěnou kazetovou poprsní na profilovaných konsolách, na severu konvexně předloženou. Prostor zastropen trámovým stropem na dřevěných krakorcích, na záp. stěně v úrovni galerie bronzové plakety s portréty Tyrše a Fügnera.