palác Thun - Hohenštejnský

Monumentální dvoupatrový palác Thun-Hohenštejnský, dříve Kolovratský, s třináctiosým hlavním uličním průčelím do Nerudovy ulice. Průčelí dominuje střední tříosý rizalit s iónskými pilastry vysokého řádu a bohatou sochařskou výzdobou, navazující na třílodní sloupový vestibul. Na obou bocích budovy boční tříosé rizality mělčího provedení (lizény), s okny s trojklenáky. Sokl dvoudílný s kamennou bosáží ve spodní části, bohatá plastická profilace říms, nadokenních výplní a šambrán. Boční průčelí paláce je hladké, bez členění, v přízemí zbytky sgrafitové bosáže. Dvorní fasády paláce jsou jednodušší, opakují vertikální trojdělení. Severní stranu nádvoří tvoří stěna sousedního Slavatovského paláce (čp. 193). Dvorní průčelí je jedenáctiosé s předstupujícím středním rizalitem, v přízemí otevřeném oblouky, patro členěno zjednodušeným vysokým řádem pilastrů. Vstupní vestibul trojlodní, prostupuje celou hloubkou paláce, zaklenuto plackami, novodobě předěleno mřížemi. V přízemí plastiky z dílny A. Brauna. Hl. budova byla dodatečně upravena příčkami. Ve východní nádvorní části půlkruhové visuté schodiště (dle návrhu arch. Turby, z roku 1871), vlevo navazuje vestibul na původní barokní schodiště (upraveno J. Zítkem r. 1871). Střecha je mansardová, s římsou ukončenou segmentovým frontonem s barokní vázou.