dům U Zahrádků

Dům Zahrádkovský (U Zahrádků) Raně barokní dům vystavěný v letech 1662-70 na místě zbořeného renesančního, doloženého r.1616, klasicistní úprava průčelí ze 2. pol. 19. stol. a přístavba úzkého traktu a přízemního levého dvorního křídla. V 1/4 20. stol. podkroví (dle projektu Ladislava Machoně)a dvorní fasáda (dle návrhu R. Stockara). Třípodlažní pětiosý dům na mírně obdélném hloubkově orientovaném půdorysu je součástí protáhlého bloku vymezeného břehem Vltavy, Lichtenštejnským palácem, náměstím Na Kampě a Karlovým mostem. Podél severní hranice pozemku přiléhá přízemní křídlo. Klasicistní uliční průčelí má tektonicky trojdílné symetricky komponované členění, určujícími kompozičními prvky jsou ploché liseny v rytmu 2+1+2, vynášející v střední ose situovaný vikýř. Trojúhelný štít vikýře v prodloužení líce fasády spočívá na segmentově vyklenuté římse. Úrovně podlaží jsou odděleny kordonovými pásy. Hlavní vstup lemuje pravoúhlý stuhový portál. Rovněž všechny okenní otvory rámují stuhové šambrány a parapetní římsy. Zadní průčelí je novodobé, členěné průběžnými římsami nad a pod okny. Obdobný vikýř jako v hlavním průčelí je i v protilehlé rovině střechy, obrácené k Vltavě. Boční křídlo má hladkou tříosou fasádu; terasu na ploché střeše vymezuje zděné prolamované zábradlí. Směrem k řece dvůr uzavírá vysoká ohradní zeď. Souběžně s uliční čárou probíhá v suterénu renesanční valeně klenutý sklep s otisky šalování na půlkruhovém průběhu klenby. Druhý - hloubkově orientovaný sklep, uzavřený rovněž valenou klenbou, je patrně mladší. Vstupní chodba v přízemí je klenuta segmentem, po levé straně se zachoval kamenný stuhový portál s uchy a kapkami (barokní portálky jsou i ve vyšších patrech). Místnosti jsou zaklenuty křížově s hřebínky a podseknutými patkami.