dům U Bílé boty

Dům U bílé boty Raně barokní novostavba z let 1699-1723 na místě zaniklého domku, doloženého r.z 1613, výrazně upravena do dnešní, pozdně barokní podoby před r. 1766. Třípodlažní dům respektuje patrně starší parcelaci před třicetiletou válkou, za níž bylo území okolo Karlova mostu zpustošeno. K východní fasádě domu přiléhá rovněž téměř čtvercový zdmi uzavřený dvůr. Symetricky komponované čtyřosé průčelí je svisle děleno do tří dílů lisenami, mezilehlá pole jsou podélně rýhovaná. Střední partie převyšuje okraj mansardové střechy o podkrovní nástavec, osvětlený do náměstí rozměrným štítem, na který po stranách navazují projmutá atiková křídla, vylehčená segmentově ukončenými otvory. V tympanonu se uplatňuje Boží oko s paprsky. V barokním stylu bohatá štuková výzdoba pokrývá plochu suprafenester mezi střídavě segmentovými a trojúhelnými římsami. Dvorní fasádu (obracející se k Vltavě) překrývají pavlače s rovným podhledem,opatřené jednoduchým tyčovým zábradlím. Sklep s cihelnou stlačeně valenou klenbou vznikl patrně až během pozdně barokní výstavby. Průchod domem je zaklenutý stlačeně valeně s odlehčovacími oblouky po pravé straně, které ukazují, že stavba byla přičleněna k již existující stěně souseda. Dispozice domu má charakteristické trojtraktové řešení, kde střední neosvětlený trakt sloužil jako černá kuchyně (valená klenba s dýmníkem). V průčelní místnosti je pozdně barokní valená klenba s pětibokými výsečemi, ve dvorním traktu dvě malé plochostropé místnosti. Patrně nejzajímavějším detailem interieru je pozdně barokní zábradlí schodů, vyřezané obrysově do podoby kuželek.