zámek Zelená hora

1) zámek čp. 1 2) ohradní zeď 3) okrouhlá bašta 4) brána předhradí 5) purkrabství čp. 72 6) vozová kolna 7) konírna čp. 71 8) sklepy 9) kostel Nanebevzetí Panny Marie 10) dolní tarasní zeď 11) hospodářský dvůr čp. 76 12) pivovar 13) nový pivovar 14) sýpka 15) park 16) velká bašta 17) pamětní kříž Jádrem dnešního zámku Zelená Hora, který leží nad městem Nepomuk, je pozdně gotický hrad. Vývoj lokality je velice složitý a v kontextu českých hradů i relativně nestandardní. Z jeho podoby známe pouze dílčí části, protože byl renesančně a raně barokně přestavěn do zámecké podoby, dochované dodnes. Hrad sestává z opevněného předhradí, přístupného branou chráněnou okrouhlou baštou, a horního hradu, který obsahuje dnešní trojdílnou zámeckou budovu s arkádovým nádvořím a čtyřhrannou věží. Na předhradí stojí hradní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ze součástí hradu je relativně nejlépe dochováno vnější opevnění předhradí a opevnění přístupové komunikace. Tato komunikace stoupá vzhůru ze sedla ve směru od Nepomuku. Zde jsou dochovány ve zříceninách pozůstatky mohutného samostatného předsunutého opevnění. Na vysokém zalesněném vrchu chráněném ze 3 stran se rozkládá nynější komplex předhradí a zámku (býv. hradu), vzniklý v průběhu několika století. Hrad zaujímá celý protáhlý, asi 200 m dlouhý vrchol, ze kterého na několika místech vystupují skalnaté žulové výchozy a který převyšuje okolí až o 150 metrů. Dispozice hradu byla dvoudílná, menší nejvyšší východní část byla využita pro jádro hradu, dnes překryté konstrukcemi trojkřídlé renesančně - barokní zámecké budovy. Před jižním, nejdelším průčelím této budovy je situován evidentně druhotně navršený prostor, využitý později pro zahradu. Na vstupní západní průčelí zámku navazuje zhruba dvojnásobně velký prostor bývalého předhradí, oddělený od jádra dnes zcela zasypaným příkopem. Přístupová cesta prochází středem, tedy podélnou osou předhradí směrem k západu. Ze severu ji lemuje podlouhlá velká budova konírny, která je zřejmě pozdně gotického původu, a z jihu kostel Nanebevzetí Panny Marie. Mezi nimi byla v západním průčelí umístěna dnes téměř zaniklá brána, před kterou byl snad předložen již zcela zaniklý příkop. Pod přístupovou komunikací stojí panská sýpka. O něco níže se rozkládá poplužní dům s pivovarem, zvaný Šternberk. Od sýpky stoupá cesta po tarasní zdi, při jejím začátku stojí kříž na kamenném podstavci s letopočtem 1705 a hvězdou, kolem výstupku (zbytku přední branky) k vlastní bráně předhradí. Brána zakončená segmentem má po pravé straně okrouhlou baštu, nyní sníženou a nověji zakončenou zubatým cimbuřím, na níž jsou patrné stopy psaníčkového sgrafita. Po levé straně brány obdélné patrové stavení purkrabství s valbovou střechou, krytou bobrovkami a s vnějším schodištěm do patra. Nad branou stavení spojeno krytou chodbou s baštou. Levou stranu předhradí tvoří hospodářské budovy (kolna, konírna a mezi nimi branka na parkán). Budovy zámku obklopuje park, který se směrem k obci Klášter prodlužuje až k úpatí kopce.