měšťanský dům

Měšťanský dům č.p. 92 je jednopatrový objekt se sedlovou střechou, s okapovou orientací. Stoupající Rožmberská silnice se zde výrazně stáčí doleva, což se zčásti odráží na zalomení linie průčelí, a na průběhu k domu přilehlé zídky (tarasu). Odskočená pravá část průčelí je jednoosá (jedinou osu tvoří okenní otvor); předstupující levá část je pětiosá, přičemž všech pět os v patře tvoří okenní otvory; v přízemí tvoří první osu zprava vstupní otvor s novými, zčásti prosklenými, jednokřídlými dveřmi. Nové výplně okenních otvorů jsou osazené ve špaletě; po horizontální ose výklápěná okna mají naznačené dělení typu "T" s dělením horního dílu na dvě části. Hřeben střechy nad touto partií převyšuje zastřešení sousední části. Předstupující část je k parapetu oken prvního podlaží obložena obdélnými keramickými dlaždicemi. Na jinak zcela hladké fasádě se plasticky uplatňuje pouze profilovaná korunní římsa, která přebíhá na navazující část průčelí, kde je cca v jeho polovině ukončena. Sedlové střechy domu jsou pokryty novou keramickou krytinou obdélného formátu - "jirčanka"(?). K jednoosé ustupující části uliční fasády je přisazena omítnutá zídka, jejíž koruna je zakryta pálenou krytinou (koruna zídky dosahuje cca do poloviny výšky fasády). Ve zdivu je prolomeno malé okénko. Výklopná okna obou částí (severozápadního) průčelí byla osazena při probíhající obnově objektu. Jihozápadní průčelí domu přístupné z terasy nad omítnutou zídkou a navazující neomítnuté části z lomového zdiva, má téměř po celé šířce štítu dřevěný balkon vynesený dvěma trámy a na bocích chráněný přetaženými plochami sedlové střechy. Čela „sloupků“ zábradlí mají tvar konkávně-konvexně projmutý. Čelní plocha mezi sloupky má obložení z prken; to registrujeme i po stranách balkonu a ve vrcholku štítu. V „přízemí“ průčelí (vzhledem k úrovni terénu terasy) jsou (od nároží vlevo) dvoukřídlá dřevěná dvířka cca 1m nad úrovní terénu, vchod s prosklenými dveřmi a dvě úzká šestitabulková obdélná okna s polokruhovým záklenkem vpravo od vchodu. Jv. nároží domu nepřiléhá k sousedící zídce terasy z lomového zdiva; pouze zhruba u paty štítu se zídky dotýká. Terén před průčelím je pokrytý dlažbou (cementovou ?) čtvercového formátu v kombinaci dvou barev. Dál od průčelí, ve směru k vjezdu na pozemek, je vydlážděno lomovým kamenem. Tato přístupová část je na jednom boku vymezena zídkou z lomového zdiva, na druhém – nad Rožmberskou silnicí – stojí vyzděné sloupky pro dosud nerealizované oplocení. V průčelním průmětu jz. fasády je patrná část vyššího, dřevem obloženého štítu pětiosé části domu Jv. průčelí přístupné od jz. části pozemku z terasy, je trojosé s vchodem v pravé části; vlevo od vchodu jsou dvě větší čtvercová okna, výklopná po vertikální ose. Prakticky se jedná o nedávno realizovanou půdní vestavbu s pultovou střechou, která je pokryta plechem. Hřeben pultové střechy vestavby se nachází lehce pod úrovní hřebene domu; k němu těsnš přiléhá přiléhá zděný komín. Během reidentifikace nebyl interiér domu přístupný. /Kolmo k jv. průčelí přiléhá objekt garáže s dílnou - stav. parcela č. 2772, vyzděný z tvárnic. Plochou vyasfaltovanou střechu objektu zakrývá mírně převýšená koruna zdiva. Jz. průčelí kolmého traktu má v levé části dvoukřídlá vrata od garáže (nad nimi je plochá plechová stříška), vpravo od vrat je vchod s dveřmi, které jsou jako vrata garáže částečně prosklené. Vpravo vedle dveří je čtvercové okno. Jv. fasáda má okenní otvor čtvercového formátu umístěný u jižního nároží; otvor je zasklený luxfery; garáž-dílna je propojena vstupním otvorem s obytnou budovou. Nad plochou terasy - parc.č. 438/2 -, u jv. průčelí domu, terén zahrady prudce stoupá - parc. č. 437. Je přístupný po kamenných schodech, jejichž linie je kolmá k průčelí a také po kamenných schodech, které se nachází vpravo za vjezdem na pozemek. V necelé polovině hloubky zahrady je kamenná podezdívka dalšího stupně terasy. Pozemek je na jv. straně vymezen zídkou z lomového zdiva/.