měšťanský dům

Dům čp. 1 se nachází u mostu spojujícím vnitřní město a Plešivec na východním konci Rybářské ulice, která těsně sleduje tok Vltavy. Dům je na protáhlém obdélném půdoryse, zapuštěný do svahu a proto je přízemí ve směru od Rybářské ulice částečně zapuštěné do terénu. Z této strany je přístupné patro domu po předloženém schodišti. Do přízemí lze z exteriéru vstoupit západním průčelím. Na severní straně domu (směrem k řece) je dřevěná pavlač. Na východní a jižní straně obnovena pozdně renesanční sgrafitová omítka. Přízemí je klenuto oválně klenutými klenbami s pětibokými výsečemi na západním konci, na východním konci s výsečemi na střední čtyřhranný sloupek s římsovitou hlavicí. Sloupek je zakryt v příčce dělící prostor. Dispozice prvního patra obsahuje v jednotraktové dispozici uprostřed síň o nepravidelném půdoryse s oválně valeně klenutou s trojúhelnými výsečemi, po stranách jsou plochostropé prostory, z nichž západní má na stropě vpadlé štukové zrcadlo.