měšťanský dům

Dům v řadové zástavbě Rybářské uličky, zasazený ve svažitém terénu. Jižní patrová část domu má téměř čtvercový půdorys a sedlovou, na severní straně zvalbenou střechu. Z této strany na něj navazuje a s jeho uličním průčelím lícuje drobnější přízemní objekt s vlastní sedlovou střechou. V jižní části domu se v patře (jež se z ulice jeví jako přízemí) zachovala místnost s valenou klenbou s dvěma nepravidelnými výsečemi. Do síně vestavěna místnost, jež je z poloviny zaklenuta nízkou stoupající segmentovou klenbou, do níž vestavěn komín, byla dříve černou kuchyní. Ostatní místnosti plochostropé – povalové s omítaným podhledem. Většina interiérových dveří je klasicistních s často původním kováním – esovitými závěsy a zámky. Pod celou dispozicí domu je ještě jedno podlaží, které se od řeky jeví jako přízemí. Prostory jsou zaklenuty valenými klenbami s nepravidelnými výsečemi a nízkými plackovými klenbami. Toto podlaží bylo také obytné (viz zbytky sporáků atd.) Krov je vaznicový se stojatou stolicí a prochází jím dva komíny. Pochází ze 16. století. Klasicistní úpravu domu dokládají mj. plackové klenby a pozoruhodné množství památkově velmi cenných dveří s ručně kovanými závěsy a zámky. Dům se dochoval v materiálově vysoce autentickém stavu. Fasády jsou hladké bez tektonického členění a výzdoby. Fasáda směrem k řece byla monochromně přebílena, ale pod tímto nátěrem je patrný starší rozvrh - kolem oken jsou bílé šambrány, okrová je základní plocha. Lemování je patrné i kolem vstupních dveří do zahrady. Sokl je plasticky vystouplý, plasticky vystupující z plochy průčelí je i jednoduchá patrová římsa SZ části domu. V současné době při severním dvorním průčelí probíhá obnova přízemního přístřešku pultově zastřešeného, krytého pálenou krytinou z bobrovek.