Šternberský palác

KP tvoří: Šternberský palác, čp. 7 (parc. 76) včetně mostku přes Thunovskou ulici (nad parc. 1010, pozemek bez ochrany). Šternberský palác, vznikal ze dvou pův. gotických domů z doby po pol. 14. stol., radikálně byl přestavěn renesančně a barokně, tehdy vznikla také zadní budova. R. 1902 byla vybudována spojovací chodba s Thunovským palácem čp. 176/III. Parcelu prostupující blokem k Thunovské ul. se severojiž. orientací vyplňuje palácová budova na středu sev. fronty bloku do Malostranského nám. Čtyřkřídlá budova s hl. již. křídlem má na straně do Malostranského nám. průběžné loubí, obě hloubková boční křídla jsou mělká. Hl. průčelí je dvoudílné, což odpovídá dvěma pův. domům, spojeným r. 1684. Průčelí horizontálně člení kordonové a parapetní římsy, okna rámují šambrány, zdůrazněny jsou nadokenními římsami, v 1. p. trojúhelnými s krátkými příčnými bočními úseky, ve 2. p. se segmentovými frontony. Tato část vrcholí patrovým štítem ukončeným trojúhelným tympanonem s bohatě profilovanou hl. římsou. Štít člení dvě dvojice drobných sdružených oken s bohatou štukovou výzdobou nadpraží. Arkády loubí vrcholí zleva bohatě zdobenou kartuší se šternberským znakem obkrouženým řádem zlatého rouna s korunkou, zbývající doplňují vrcholové lichoběžné klenáky.