měšťanský dům

Měšťanský dům se nalézá v sv. části náměstí a hlavním průčelím se obrací k jihu do prostoru náměstí. Hlavní přední objekt s vysokou valbovou střechou krytou pálenou krytinou má níže položené zadní patrové křídlo, která zasahuje hluboko do vnitrobloku. Uprostřed domu je nevelký dvůr. Zadní část domu má sedlové střechy kryté převážně bobrovkou, místy také plechem. Hlavní průčelí je trojosé v obou podlažích. V přízemí zdobeném pásovou rustikou se při jv. nároží otevírá lomený oblouk průchodu, kterým se vchází do domu. Vlevo jsou dvě okna se štukovými šambránami a klenáky ve vrcholu. Kordónová římsa odděluje plochu nečleněného patra, kde jsou tři okna lemována štukovými šambránami. Pravé okno je posunuto blíže k nároží, nad osu průchodu. Na fasádě v místě vjezdu přiznán kamenný sloupek a naproti zděný kamenný pilíř (bez povrchových úprav). Fasáda směrem do ulice Šatlavská je hladká. Na nároží s arkýřem na třech kamenných konzolkách prochází prampouch opírající se o protilehlý dům čp.3. Základní plocha v barvě světle zelené, sokl směrem do náměstí je mírně předsazený, omítaný, nátěr v šedé barvě. Fasáda je vodorovně členěna v přízemí pásovou bosáží, kolem oken v přízemí - hladká vpadlá plocha, nad okny zvýrazněné plastické klenáky. V patře je průběžná pásová římsa, plastické rámování oken. Nad korunní římsou prochází frontonový štít s kruhovým větracím otvorem a navazující atikou, na nárožích zvýrazněnou pilastry, ukončenými jehlany. Nad korunní římsou je vyzdvižena štítová atika se sloupky při nárožích a s výrazným trojúhelným štítem, který má uprostřed kruhové okno do podkroví. Dům je podsklepený.