měšťanský dům

Měšťanský dům se nalézá v nárožní poloze při ústí Panenské ulice do Soukenické, kam se dům obrací hlavním východním průčelím. Přízemí domu je trojosé a v ploše členěno pásovou rustikou. Dva segmentově klenuté vstupy s dvoukřídlými dveřmi doprovází dvoudílné, šestitabulkové okno blíže nároží. Okno i oba vstupy jsou po obvodu lemovány štukovou šambránou. Průčelí je v prvním patře rozděleno čtyřmi pilastry na tři obdélná pole. V každém z nich se nalézá jedno obdélné okno s kamenným ostěním a parapetem. Ostění je po obvodu lemováno stezkou a z plochy rámu dosud vystupují železné panty pro zavěšení chybějících okenic. Pod parapetem je štukový ozdobný motiv ve tvaru čabraky doplněné střapci ve zjednodušené podobě kapek. Nad oknem je obdélné štukové pole s kruhovým terčem uprostřed doplněným reliéfní rozetkou. Výrazně předstupující profilovanou korunní římsu kryjí prejzy. Ze štítu domu vystupuje na způsob rizalitu obdélná střední část s nízkou trojúhelnou stříškou, ve které je vsazena znaková kartuše s erbem. V ploše štítového rizalitu se nalézá dvoudílné sdružené okno s obdélnými otvory lemovanými štukovým páskem po obvodu. Po stranách štítového rizalitu se nacházejí volutově ukončená nízká křídla, u jejichž paty jsou postaveny jehlance s kamennou koulí na vrcholu. Na vrcholu štítového rizalitu jsou rozmístěny tři čučky. Dům nese polovalbovou střechu krytou pálenou drážkovou krytinou. Volné, jihovýchodní nároží domu s okosením chrání velký žulový odrazník. Boční průčelí se obrací k jihu do Panenské ulice. Přízemí je opět členěno pásovou rustikou, ve které je vsazeno pět nestejně velkých oken, z nichž poslední při jihozápadním nároží je zamřížované. Fasáda prvního patra je hladká, pětiosá. Dvě okna uprostřed fasády jsou menší, zbývající trojice okenních otvorů má kamenné ostění se stezkou po obvodu a kamenným parapetem. Z plochy ostění opět vystupují panty pro ztracené okenice. Okno při jihovýchodním nároží domu je dnes zazděné.