měšťanský dům

Měšťanský dům jednopatrový v nárožní poloze. Vstupní průčelí se obrací k západu do Široké ulice. V přízemí se nachází obdélný vstup s kamenným ostěním mezi párem nestejně velkých oken. Pod levým oknem blíže sz. nároží domu vystupuje z hmoty domu krček s prostým portálkem vrcholícím římsou, kterým se vstupuje do sklepa domu. Pár oken v patře je lemováno mírně vystupujícím páskem. Architektonicky náročnější fasáda se uplatňuje na severu v Dlouhé ulici. Přízemí je odděleno předstupující římsou od prvního patra. V obou částech nacházíme pár oken lemovaných po obvodu prostým páskem. Na výrazně předstupující korunní římsou vystupuje blíže nároží volutový štít s trojúhelným frontonem a ve spodní části s malým oknem mezi párem nik s mušlovými záklenky. Ve výklencích jsou dne rozměrově příliš malé a tedy nepůvodní sochy dvou světců. Na krajích volut jsou postaveny jehlance na koulích. Celá fasáda je architektonicky členěna šedě malovanými římsami, ostěními, výplněmi a iluzivním nárožním kvádrováním. Dům nese sedlovou a k východu pultově rozšířenou, bobrovkami krytou střechu, z které vyrůstají k západu dva pultové vikýře. Dům je dispozičně příčným dvoutaktem, patro opakuje dispozici přízemí. Z prostoru dvora sousedního domu čp. 43 je na východní fasádě domu čp. 45 patrný zazděný pozdně gotický sedlový portál, kterému schází levá stojka. Návaznost hrubých omítek, které plynule přechází na opracované ostění ukazují na předpoklad, že portál se dosud nalézá v původní situaci.