měšťanský dům

Měšťanský dům situovaný ve východní frontě Široké ulice. Jednopatrový objekt se sedlovou střechou paralelní s uliční linií; střecha je pokryta pálenými taškami. Dispozičně jednotraktový objekt. Dva portály a dva okenní otvory přízemí jsou rytmicky prostřídané – (zleva) portál, okno portál, okno. Vchod vlevo má kamenné stuhové ostění a je přístupný po jednom kamenném schodu. Okenní otvory lemují šambrány s plasticky vystupujícím stuhovým orámováním. Výplně okenních otvorů i dveře do objektu jsou novodobé. Jednoduchá patrová římsa (v profilu čtvrtobloun) a v profilaci složitější římsa korunní podtrhují horizontalitu domu. Čtyři okenní osy patra (šambrány oken mají shodnou profilaci s okny přízemí) doplňuje obdélný rám s nástěnným obrazem P. Marie Kájovské korunované dvěma andílky s palmovými ratolestmi. P. Marie i Ježíšek jsou zobrazeni v bohatě zdobeném rouchu a drží v ruce panovnické insignie. Obrys ve štuku vytažených parapetních výplní oken prvního patra je tvořen naležato umístěným obdélníkem s (cca) půlkruhy na kratších stranách s poloměrem menším než je kratší strana obdélníka. Po stranách svírá průčelí objektu omítková bosáž. Ve východní stěně domu je patrný (ze dvora čp 43) zazděný pozdně gotický portálek, zaklenutý lomeným obloukem.