měšťanský dům

Menší patrový objekt se sedlovou střechou, rovnoběžnou s uliční osou je součástí starší zástavby ve východní části Široké ulice, kde původní stavby tvořily hospodářské trakty domů v Soukenické ulici. K přeměně na obytný dům zřejmě došlo již v období pozdního středověku (na rozdíl od sousedních domů čp. 45, 46 - z období raného baroka) jak naznačuje pozdně gotický portál s rovným překladem. Úskok v průčelí objektu čp. 47 naznačuje, že stávající objekt vznikl minimálně ve dvou stavebních fázích. Dva schody pod úrovní portálu naznačují, že výšková úroveň Široké ulice byla původně vyšší. Současné jednoduché členění průčelí – lizénový rozvrh v patře, stuhové šambrány oken, pásová bosáž v přízemí pochází patrně z přelomu 18. a 19. století. Okenní výplně novodobé. Nestandardní rozvrh pásové bosáže naznačuje mladší úpravy parteru i v průběhu 19. století. Půdní prostor je prosvětlen dvěma vikýři z předválečného období.