Krčínův dům

Měšťanský dům se nalézá v nárožní poloze ulic Na louži a Široké. Hlavní průčelí se obrací do prostoru Na louži. V přízemí s malovanou bosáží jsou nepravidelně rozmístěny čtyři výkladce s kamenným ostěním ukončeným stlačeným záklenkem a stezkou po obvodu, ve spodní části je vytažen kamenný parapet. Mimo střed, více vpravo, je umístěn kamenný pravoúhlý portál s římsou v nadpraží a stezkou po obvodu. V prvním patře je šest dvoudílných šestitabulkových oken, která porušují malovanou výzdobu původně tří podlaží. Zaniklé segmentové niky oken lemují po stranách malované mužské karyatidy. Pole mezi nimi vyplňují malované iluzivní architektonické prvky nebo rozvilinový dekor. Vlevo od římsy vstupního portálu je namalován kohout technikou chiaroskura. Nad vchodem je provedena rozvilinová kartuše se znakem červené pětilisté růže (neúplně zachována). V prvním patře, v pravé části je namalován sv. Florián v podobě rytíře v brnění, který hasí hořící kostel. V druhém malovaném podlaží jsou jednotlivá pole opět členěna mužskými karyatidami a mezi nimi zřetelně vystupují zazděné segmentově klenuté niky zrušených oken. V levé části původně druhého podlaží se zachovaly zlomky figurálních výjevů. Ve třetím malovaném podlaží (dnes druhém funkčním) je plocha fasády členěna karyatidami a mezi nimi jsou namalovány buď iluzivní architektonické články nebo rozvilinový dekor. Na dvou místech je proveden pár iluzivních nik a v nich dvě starozákonní postavy, z nichž pravá je určena zachovaným nápisem: „S. Jacob“. Původní malovanou výzdobu narušilo při mladších úpravách šest dvoudílných šestitabulkových oken. Boční západní fasáda je užší a obrací se do Široké ulice. Přízemí opět kryje malovaná bosáž a v levé části je vsazeno jedno dvoudílné, šestitabulkové okno. V prvním patře je fasáda opět kryta malovanou iluzivní bosáží, která vyplňuje plochu mezi dvojicí iluzivních oken a středním funkčním, které však bylo v mladší době vsazeno výše než původní renesanční otvor. V levém okně s malovaným terčovým zasklením je namalováno poprsí ženy a v druhém krajním je doplněno poprsí staršího vousatého muže. Druhé malované podlaží zdobí renesanční dekor sestavený z kartuší, dekorativních rozvilin a postav troubících andělů. Plochu posledního patra člení na jednotlivá pole malované karyatidy a sloupy. Mezi nimi jsou další dvě malovaná nefunkční okna. V levém je na okenním parapetu namalována opice a v druhém krajním okně pak poprsí vousatého muže s biretem a okružím. Dům nese valbovou, bobrovkami krytou střechu, ve které byly na jižní straně po roce 2002 vyloženy tři novodobé vikýře se sedlovými stříškami. Nevelký dvorek navazuje na severní stranu domu a je vymezen po obvodu hmotou domů čp. 53, 33 a 34. Plocha malého dvorku je z části kryta betonem.