bašta s hradbou

Bašta s hradbou se nalézá ve Vnitřním městě na pravém břehu Vltavy, podél východní části Hradební ulice. Na budovu skladiště (viz č.2) navazuje intaktně dochovaný úsek hradební zdi a na jejím západním konci pak kulisová trojboká bašta. Hradba je kamenná, ve spodní části neomítaná, s řadou střílnových okének a na koruně nese hrázděný ochoz se sedlovou střechou krytou bobrovkami. Ochoz je vysazen na obě strany hradební zdi na dřevěné trámové konstrukci zpevněné řadou svislých trámků, které zaručují stabilitu. V omítané ploše ochozu je patrná trámová konstrukce, v jejíchž jednotlivých polích jsou otevřena úzká obdélná okénka. Ochoz je na vnitřní straně, směrem do města, z části otevřen na způsob pavlače, a to tak, že horní část roubené stěny byly ponechána bez vyzdívky. Interiér ochozu je přístupný po schodišti z navazující budovy skladiště (viz č.2). Podlaha je prkenná a v interiéru ochozu se uplatňují krokve a stolice sedlové střechy. Trojboká kulisová bašta je vyzděna z kamene a na severní straně, směrem k městu, není uzavřena stěnou. V interiéru jsou při pohledu z Hradební ulice patrny ve dvou úrovních široce rozevřené niky střílen, v každé úrovni se nalézají tři – jedna na každé straně polygonu. Bašta nese valbovou střechu, která je kryta bobrovkami a sleduje tvar polygonu.