měšťanský dům

Měšťanský dům se nalézá mezi Kájovskou a Hradební ulicí. Hlavní (severní) průčelí se obrací do prostoru Kájovské ulice. Jeho plocha je zdobena až do výše prvního patra psaníčkovým sgrafitem a dekorativními šambránami kolem oken. Plocha druhého patra je hladká a bez ozdob. V přízemí se nalézá blíže sv. nároží segmentově klenutý vstup do přízemí domu. V opačné části je gotický sedlový portál s okoseným kamenným ostěním, ke kterému stoupají tři kamenné stupně. Mezi oběma vstupy je vloženo obdélné okno. V prvním patře jsou tři okna, která byla vložena do rozměrově odlišných otvorů zrušených renesančních oken. V místě původní korunní římsy, dnes na rozhraní prvního a druhého patra, je v omítce formou sgrafita proveden pás s motivem mořské vlny. V druhém nadstavěném patře jsou tři obdélná okna s dřevěnými žaluziemi. Východní a jižní fasáda domu má společnou patrovou a korunní římsu. Boční východní průčelí má v suterénu jedno okno se segmentovým záklenkem. V prostoru přízemí a prvního patra jsou vždy dvě obdélná okna posunutá mimo osu průčelí k jihu, neboť ke zbývající části průčelí přiléhala Kájovská hradební brána zbořená v 19. století. Ve štítu je vloženo jedno čtvercové okno. Zadní jižní fasáda domu je obrácena do Hradební ulice. V suterénu se při jv. nároží otevírá segmentově sklenutý vstup doprovázený na levé straně čtyřmi segmentově sklenutými okénky do prostoru suterénu. V prvním patře jsou čtyři obdélná okna.Navazující patro je odděleno výraznou kordónovou římsou. V prvním patře jsou čtyři obdélná okna vložena do vpadlých segmentově klenutých nik, které vytváří na průčelí motiv slepé arkády. Ve hmotě domu se zachoval zřetelný úsek městské hradby, který vystupuje na zaměření domu. Dům nese nepravidelnou sedlovou střechu krytou bobrovkami.