měšťanský dům

Drobný dvoupatrový objekt se zvalbenou sedlovou střechou, kolmo orientovanou k uličnímu průčelí. Původně byl tento objekt součástí rozlehlejšího domu Dlouhá čp. 89. Uliční průčelí se dvěmi osami je velice prosté bez plastických prvků, šedobílé barevné členění vychází z nálezové situace barokního rozvrhu. V levém nároží vstup do objektu historizujícími dvoukřídlými dveřmi. Vnitřní dispozice: přízemí - vstupní prostor s trámovým stropem s okosenými stropními trámy, vlevo schodiště do patra. Na zadní část vstupní chodby navazuje jedno pole hřebínkové klenby s drobnou dekorativní výzdobou. Zadní přízemní část půdorysné dispozice vyplňuje místnost se stoupající valenou klenbou a průlezným komínovým tělesem – bývalá černá kuchyně. Obytná místnost s podlahou pod úrovní podlahy vedle vstupní chodby je zastropena trámovým stropem s dvojitým záklopem. Patro: na drobnou horní síň navazuje prostor bývalé černé kuchyně a dvě obytné místnosti v přední části dispozice. Západní a východní stěnu větší místnosti světnice tvoří dnes omítnuté roubené konstrukce středověkého srubu. Na západní stěně se dosud dochovalo drobné okénko (původně bylo součástí pyramidální komposice osvětlovacích a větracích otvorů západní exteriérové stěny). Trámový strop s dvojitým záklopem je součástí původní roubené konstrukce. Vznik druhé obytné místnosti v patře a vstupní síně byl zřejmě spojen s celkovým rozšířením objektu v mladší době (patrně renesanční období). Střešní prostor s půdní vestavbou upraven v obdobné dispozici jako v 1. patře. Střešní konstrukce vaznicové soustavy s dvojitou stojatou stolici z první poloviny 20. století. Vstup do malého klenutého sklepa s valenou klenbou je řešen poklopem ve vstupní síni.