měšťanský dům

Měšťanský dům se nachází na severní straně ulice Parkán, z jejíž uliční čáry vystupuje volným jihozápadním nárožím. Dům má jednoduchý, omítkou naznačený sokl. Hlavní, jižní průčelí je čtyřosé. V přízemí se nalézá široký kamenný pravoúhlý portál se stezkou po obvodu a v něm jsou vsazeny dvoukřídlé, částečně prosklené dveře. Nalevo od vstupu jsou dvě a napravo pak jedno šestitabulkové okno. Na západní straně domu je v přízemí jedno šestitabulkové okno. Fasáda prvního para je na jz. nároží doplněna malovanou bosáží. Na jižní straně jsou čtyři větší, šestitabulková okna, která se váží svou osou na otvory v přízemí a po obvodu jsou lemována malovanou šambránou, která evokuje architektonické členění formou zjednodušené suprafenestry a pod oknem je parapet zdoben tumbovým motivem. Stejně zdobené okno se nalézá také na západní straně 1. patra. Průčelí zdobeno iluzivním dekorem z barokního období podle nálezové situace. Na severní, k řece obrácené straně domu se na části prvního patra nalézá dřevěná pavlač, kam se otevírají tři okna a jedny dveře. Dům má sedlovou střechu krytou drážkovou krytinou. Na sz. nároží domu směrem do zahrady navazuje nízký přístavek na obdélném půdorysu, jehož plochá střecha je využívána jako terasa. Terasa přístupná z pavlače domu je po stranách ohrazena parapetními zídkami a z čela dřevěným plůtkem ukotveným do zděných pilířků.