měšťanský dům

Patrový dům se sedlovou střechou se nalézá na konci ulice Parkán v řadě domů na břehu Vltavy. Vstupní jižní průčelí se obrací do ulice, zadní pak k řece, směrem k Latránu. Čtyřosé přízemí a šestiosé patro odděluje v průčelí domu kordónová římsa. Přízemí se segmentově uzavřeným záklenkem vrat uprostřed je od povodní bez omítek, takže je dobře patrná struktura smíšeného zdiva z kamenů a cihel. Šestitabulková okna v patře jsou v jednoduchých šambránách a po stranách doplněna zjednodušenými pilastry, které nesou nadokenní římsy. Větší, avšak typově naprosto stejné pilastry jsou provedeny na nárožích domu. Plastická výzdoba patra je spíše dekorativní, postrádá tektonickou provázanost. Působí poněkud vyumělkovaně. Zadní průčelí je v přízemí troj a v patře pětiosé. V západní části domu je na traverzách vysazena krytá pavlač. Dvorní průčelí je členěno pultovým přístavkem a dřevěnou konstrukcí. Původní ráz dvorního průčelí byl odlišný, pavlač probíhala přes celou šířku objektu, nebyla tak hluboká. Přístavek je novodobý ze 70., 80. let 20. století. Ze sedlové střechy kryté bobrovkou vystupují na severní straně, směrem k řece tři nové vikýře.