měšťanský dům

Dvoupatrový dům s polovalbovou střechou se nalézá na konci ulice Parkán v řadě domů na břehu Vltavy. Vstupní jižní průčelí se obrací do ulice, zadní pak k řece, směrem k Latránu. Šestiosé průčelí domu s historizující fasádou dělí dvě výrazné kordónové římsy na jednotlivá podlaží. Okna v profilovaných šambránách jsou rozmístěna v rytmu 4 + 2. Zadní nečleněné průčelí má stejný počet okenních os a v každém patře pak ještě balkón nesený kovovými volutovými konzolami. Při obnovách fasády bylo zopakováno řešení z konce 80. let, dva odstíny okrové barevnosti. Starší šedý sokl byl nahrazen v barevnosti tmavého okru. Technologie nátěru - patrně silikátový nátěr. Dvorní průčelí ze starší růžové barevnosti sjednoceno s uliční fasádou. Dvorní průčelí: bílo okrové. Na konci 80. let byl restaurován nástěnný obraz sv. Floriána, analyticky bylo prezentováno jedno pole sgrafita. Ze střechy kryté pálenou drážkovou krytinou vystupují na jižní straně tři a na severní dva nové vikýře. V přízemí je vpravo od vstupu mezi okny odhalena část proškrabávaného renesančního sgrafita, která i přes jeho výraznou klasicistní úpravu potvrzuje vysoké stáří domu. V patře, vpravo od pohledové osy průčelí, je mezi okny segmentově uzavřené pole lemované štukovým rámem. V této kartuši byla nalezena a v roce 1986 obnovena z části zachovaná nástěnná malba. V jejím spodním dílu se z větší části zachovaly figury sv. Šebestiána a sv. Floriána. Dvorní fasáda k řece je pohledově značně exponovaná, postrádá plastické členění. Západní štít byl zvalben. Nejvýraznějším člencím prvkem průčelí jsou nekryté pavlače s dřevěným zábradlím, ve středu předělené s bočními samostatnými vstupy. Pozoruhodné jsou litinové konzoly vynášející pavlače.