měšťanský dům

Měšťanský dům je jednopatrová budova působivá skladbou hmot, podmíněnou členitým půdorysem objektu. Šířka předloženého schodiště s kamennými stupni vychází z rozměru odskoku mezi linií průčelí v pravé části objektu a linií průčelí vlevo. V ustupující pravé části jsou v přízemí domu vsazena dvě okna. Přízemí levé části fasády obrácené do uličky je prolomeno dvěma okenními otvory; v 1. patře nad nimi je na střední osu vsazeno jedno okno. Napravo od oken přízemí je situován vchod se segmentovým záklenkem, přístupný po dvou kamenných stupních. Vpravo od vchodu, pod ramenem schodiště, je „nika“ opatřená mříží a ve stěně v pozadí okno. U paty schodiště je kamenný pilířek, nad ním -v mírném odstupu- vyzděný pilířek zábradlí, které je tvořené prolamovanými terakotovými tvarovkami s motivem qvadrilobu a jeho dělení; madlo zábradlí kryjí prejzové kůrky. Z podesty schodiště je přístup do patra. Napravo od vchodu jsou tři okna; u levé části ostění vchodu je malé okénko. Vlevo od okénka je prezentován fragment malby na starší omítkové vrstvě. Okna popisovaných partií průčelí jsou lemována malovanou šambránou. Nad fasádou s předloženým schodištěm se nachází dřevěný pološtít; nad ním je polovalbová střecha krytá šindelem. Navazující křídlo objektu (vlevo) má valbovou střechu.Východní průčelí této partie domu má jedno menší okno v přízemí. Navazující stěna – paralelní s osou uličky – má v prvním patře jedno okno s mírně zaobleným záklenkem. Průčelí obrácená k dvorku sousedního objektu jsou opatřena okny: nižší křídlo jedním v přízemí a zdvojeným oknem v patře. Vyšší křídlo jedním okénkem situovaným v ůrovni korunní římsy nižšího křídla a na přilehlé stěně v těže úrovni je vsazeno jedno okno; nad ním je vsazeno malé okénko. V přízemí této části fasády je vchod. Obě pultové střechy této části objektu pokrývá rovněž šindelová krytina.