měšťanský dům

Měšťanský dům je založen ve svahu, takže při pohledu z Horní ulice je patrový, ale zadní trakt se ze dvora jeví jako dvouposchoďový. Na dvorním, severním průčelí domu je novodobý dřevěný balkon vysazený na trámech a napodobuje tak zaniklou původní pavlač. Objekt na nápadně úzké parcele má sedlovou střechu krytou bobrovkami. Dům se obrací vstupním průčelím k jihu do Horní ulice. V přízemí je zachován výkladec s kamenným ostěním segmentového záklenku. Vlevo se nachází kamenný sedlový portál z konce 15. století. V prvním patře je na třech kamenných krakorcích vysazen nevelký arkýř. Na bocích je otevřen malými okénky s kamenným ostěním. Na čelní straně je rozměrné obdélné okno s kamenným ostěním, které bylo děleno kamenným křížem (nedochován) na čtyři části. Pod předstupujícím kamenným parapetem okna je zachován vykrajovaný kolčí štítek s erbem červené pětilisté růže, lemovaný po obvodu štukovým páskem. Na nárožích arkýře je obnoveno armování v podobě psaníčkového sgrafita.Vlevo od arkýře je v patře nad osou vstupu umístěno ještě jedno gotické obdélné okénko s kamenným ostěním. Nad předstupující profilovanou korunní římsou vystupuje volutový štít s konvex - konkávně prohnutým vrcholem a malým okénkem uprostřed. Do 70. let 20. století mělo průčelí klasicistní podobu. Hladké lizeny kombinované s hrubou plochou, v parteru se uplatňovala pásová bosáž. Několik desetiletí ve 20. století mělo průčelí i břízolitovou fasádu. Dnes bílou plochu celého průčelí člení pouze šedý sokl a pozdně gotická nárožní bosáž arkýře. Průčelí má pozoruhodný soubor středověkých detailů vstupní portál, segmentové krámské okno, patro s gotickými okennímí ostěními, reliefní kolčí štít s rožmberskou růží. I při barevném sjednocení nepůsobí dvě prezentované slohové fáze příliž harmonicky. Profilované prvky se částečně liší od původního stavu. Vstupní dveře jsou klasicistní. Novodobá okna kopírují starší výplně, obdélné okno ve štítu mělo na starší dokumentaci segmentový záklenek. Dvorní průčelí na rozdíl od ostatních domů v ulici je architektonizované s renesančním šítkem. Barevnost je monochromní bílá. V patře je novodobá pavlač, vycházející ze staršího stavu. Nárožní pilíř byl původně komínem. Na dvorní trakt původně ještě navazovala přízemní zřejmě mladší prostora s plochou střechou. Po jejím odstranění se objevila v zadním průčelí dnes prezentovaná arkáda, lodžie. Z terasy s dřevěným zábradlím se po betonových schodech sestupuje na nevelký, z části zatravněný dvůr, kde je cestička krytá betonovými deskami nebo vysypaná štěrkem a vroubená cihlami. Na konci dvora jsou v kamenném tarasu při západní zdi betonové schody, po kterých lze sestoupit na o něco níže položenou nevelkou zahradu. Zahrada na obdélném půdorysu je na jižní straně oddělena nízkým kamenným tarasem od přilehlého dvora. Na zbývajících třech stranách je obehnána kamennou ohradní zdí s korunou krytou prejzy. Zahrada je uprostřed vydlážděna betonovými deskami.