měšťanský dům

Měšťanský dům je postaven na svahu prudce padajícím k Vltavě. Hlavní průčelí s předloženou terasou se obrací k severu do Kostelní ulice, která výrazně klesá k západu ke Kájovské ulici. Hlavní průčelí je čtyřosé. Vlevo se nalézá lomený gotický portál, a vedle tři obdélná okna s malovaným rámem. Korunní římsa odděluje plochu trojúhelného štítu, který má oplechované hrany. Dvě malá větrací okna se žaluziemi vedou do prostoru krovu. Mezi okny je nástěnná malba se štukovým rámem zobrazující polopostavu sv. Floriána hasícího hořící dům. Dům se také výrazně uplatňuje částí západní fasády s okoseným nárožím v prostoru Kájovské ulice. V suterénu se nalézá jedno a v přízemí pak dvě obdélná okna s malovaným páskem po obvodu. Jižní fasáda se obrací nad řeku. Z její hmoty vystupuje dřevěná krytá pavlač s otevřeným horním podlažím. Objekt nese sedlovou, v zadní části zvalbenou šindelovou střechu s dřevěnou lomenicí na jižní straně. Vstupní vrata jsou klasicistní, jednokřídlé s motivem slunce, vstup do sklepa zpřístupňují dvoukřídlé svlakové dveře s dlouhými kovanými závěsy. Dvorní průčelí tvoří vyšší budova objektu ukončená na obou stranách zvalbenou střechou s lomenicí. Průčelí k řece mělo v 19. století terasu pouze v úrovni 1. podlaží na celou šířku parcely. Ve 20. století byla zbudována patrová prosklenná dřevěná pavlač v levé části průčelí. V přízemí na ní navazuje otevřená pavlač s cihelným zábradlím. Výplň zábradlí zdobí liché ploché prvky s obrysem "kuželek".