měšťanský dům

Měšťanský dům se vstupním, nečleněným průčelím obrací k severu do Kostelní ulice. Vlevo, blíže domu čp. 166, se nalézá obdélný kamenný portál s okosenou hranou a stezkou po obvodu. Napravo od vstupu do domu se otevírá jedno obdélné okno. V prvním patře jsou dvě obdélná šestitabulková okna a ve zkoseném štítu je usazeno jedno menší obdélné okno do podkroví domu. Zadní průčelí se obrací k jihu na svah příkře spadající k Vltavě. Drobný dvouosý patrový objekt na ustouplé uliční čáře postrádá kromě římsy štítu plastické členění fasády. Žulový režný pravoúhlý portálek vstupu s okosenými hranami je patrně novodobého původu. Okrově bílá barevnost fasády je dnes v redukovaném rozsahu. Bílá tektonika se uplatňuje pouze u šambrán a obrysové štítové římsy. Nátěr fasády je silikátový s dílčí opravou v parteru. Mezi okny 1. patra se uplatňuje ve padlém poli obrys zamalovaného erbu. Okenní šambrány jsou příliš úzké, silikátová technologie je na fasádě historického objektu nevhodná. Měl by být obnoven erb s rožmberskou růží.