měšťanský dům

Měšťanský dům na rohu Kostelní a Kájovské ulice se obrací svým štítovým průčelím do ulice Kájovské. Průčelí do Kájovské ulice je jednoduché, kromě korunní římsy bez plastické profiace. Hlavní průčelí ukončené dvouetážovým trojúhelným štítem s postranními volutami a dvěma pilastry. Vrchol štítku je ukončen pilířkem s koulí na vrcholu. Levá přestupující část průčelí je pozůstatkem obvodového zdiva vnitřní Kájovské brány. V přízemí hlavního průčelí vlevo je portál se stlačeným záklenkem, vpravo od portálu dvě okna výkladce s obdobným záklenkem. Boční vstupní dveře jsou barokního původu, vstupní prosklené dveře a dveřnice do obchodního prostoru novodobé. V prvním patře jsou asymetricky umístěna tři okna, v intervalu 2 + 1. Asymetričnost rozvrhu respektuje členění průčelí prvního a druhého patra. Čtyři okna ve druhém patře navazují na okenní osy 1. patra pouze v krajních polohách vlevo a vpravo. Dvě okna střední části jsou vložena v minimálním odstupu. Okna obou pater jsou lemována štukovou šambránou se stuhovým orámováním. Nad mírně předstupující korunní římsou, pokrytou prejzovou krytinou, se zdvíhá volutový štít. Dva štukové pilastry vynášejí fronton s kruhovým otvorem v tympanonu. Vrcholek štítu je opatřen čučkem. Horizontální výstupek v úrovni druhého podlaží, probíhající nad částí portálu a oknem výkladu, vycházející z mírného zalomení této partie průčelí nad parterem, je opatřen prejzovou krytinou. Fasády se uplatňují v monochromním šedém nátěru. Dílčí kontrast intenzity odstínu platických prvků a základní plochy je zajištěn především odlišnou povrchovou úpravou omítkové vrstvy. Technologie nátěru vápenná, oprava parteru provedena v silikátu. Nároží domu zdobí pílířek ve tvaru lidského prstu (autor M. Páral). Průčelí obrácené do Kostelní ulice po novodobých úpravách postrádá jakékoli umělecké ambice. V levé části fasády je portál přístupný po čtyřech kamenných stupních předloženého schodiště. Žulové ostění vchodu se stuhovým orámováním nese na překladu vyrytý letopočet 1691 a erb, který je umístěný mezi číslovkami 6 a 9. Vpravo od portálu, níže po svažitém terénu Kostelní ulice, je těsně nad úrovní vozovky zamřížované okno s kamenným ostěním. Nad ním, v úrovni dané okny 1. patra hlavního průčelí, je jedno okno.Ve stejné úrovni, těsně u pravého horního rohu portálu, je malé okénko. Ve druhém patře, v levé polovině fasády, jsou vsazena tři okna. Plechová dvířka umístěná těsně u předloženého schodiště uzavírají výčet prvků (odhlédneme-li od kleštin), které se uplatňují při vizuální percepci fasády.