činžovní dům

Činžovní dům u Lazebnického mostu se vstupní fasádou obrací k severovýchodu do Radniční ulice. Stejně pohledově exponované je i severozápadní průčelí otočené nad řeku. Dům je navržen tak, že se obrací patrovým nárožním vikýřem k příchozímu z Latránu, který jej tak vnímá spolu s oběma zdobenými fasádami po stranách. Dům je postaven na kamenném soklu, který se uplatňuje především na straně k Vltavě, aby vyrovnal rozdílnou výškovou úroveň nábřeží a výše položené Radniční ulice. Obě pohledové fasády jsou šestiosé a ve výzdobě identické v každém podlaží. Přízemí je členěno pásovou rustikou, na vstupní straně otevřenou půlkruhovou arkádou klenutých oken a vstupů. Na severní straně k řece je vsazeno šest obdélných oken. V prvním patře jsou okna rámována prostým páskem a nad každým otvorem nese římsu se zubořezem pár štukových konzol. Dvojice v padlých polí pod okenními parapety jsou spojeny v souvislý pás po celé délce průčelí. Plochu druhého a třetího patra spojují při nárožích vysoké pilastry, které nesou redukované trojdílné kladí. Okna stejné velikosti a rámování jako v prvním patře mají v druhém podlaží trojúhelné frontony nesené párem konzol. Pod okenními parapety probíhá plochý pás, který odděluje obě podlaží. Nad okny druhého patra běží po fasádě souvislý pás s dekorativním motivem meandru. Ve třetím patře jsou okna o něco menší a zdobena po obvodu pouze jednoduchým páskem. Na styku východního a severního průčelí je na konzolách vysazen dvoupodlažní arkýř s balkónem místo střechy. Okna v každém patře arkýře lemují po stranách pilastry, které nesou římsu se zubořezem. Dům má korunní římsu nesenou řadou konzol. Zadní fasády domu jsou hladké, v ploše členěné pouze patrovými římsami. Na objektu jsou dvě křídla sedlové, z části zvalbené střechy kryté bobrovkou. Z hmoty střechy vystupují na východní straně dva a na severní straně tři vikýře se sedlovou stříškou.