spořitelna

Jední se o patrovou trojkřídlou budovu městské spořitelny zbudované v neorenesančním stylu; objekt se nalézá vpohledově exponované poloze v centru historické části města s průčelím orientovaným do hlavního náměstí Svornosti. Uvedená budova městské spořitelny, (tato institrrce byla založena v rooe 1862), byla dokončena v roce 1886 a byla budována souběžně s navazující budovou školy s průčelím orientovaným do Kostelní ulice. Výstavbu školy, která byla dokončena k 1. 9. 1886, zajistila a financovala zmíněná městská spořitelna, která ji poté prodala městu. Stavba spořitelny i školy proběhla podle plánů a pod vedením vídeňského civilního architekta a čestného občana Českého Krumlova Johanna Smattosche, což je uvedeno v pamětním listě k dokončení spořitelny. Svému původnímu účelu slouží tato budova stále neboť zde působí pobočka České spořitelny. Spořitelna tvoří spolu s budovou školy zajímarný komplex budov soustředěný okolo společného vnitřního dvora, který patři majetkově k budově spoňtelny. Na jihu navazuje na spořitelnu sousední dům a oba objekty vymezují jihovýchodní část náměstí. Jedná se o trojkřídlou třípatrovou budovu, průčeli hlavního křídla do náměstí je sedmi osé v krajních osách jsou situovány odsazené portaly s trojúhelným tympanonem, který je nesen sloupky s ozdobnými hlavicemi, v jižním portálu v pravoúhlém vstupu s kamenným ostěním jsou osazeny patrně původní dřevěné dvoukřídlé dveře s ozdobnými řezbami ve výplních, nad vstupem polokruhově uzavřený prosklený světlík. Pouze tento jižni portál vpravo je funkční a slouží jako hlavní vstup, severní portál vlevo je nefunkční, vytvořený pouze pro dojem symetrie. Průčelí do náměstí je bohatě členěné, v přizemí s kamenným soklem a s ležatými obdélnými suterénními okénky, přízemi bosované, v l. patře kvádrování, patra oddělena profilovanými kordonovými římsami, korunní římsa je nesena ozdobnými volutovými konzolkami, okenní otvory se šambránami, v přízemí jsou okna polokruhově uzavřená a se štukovými dekorativními klenáky se zvířecí maskou, v patrech jsou okna pravoúhlá; nad okenními otvory v 2. patře jsou nad krajními okny trojúhelné frontony a nad ostatními profilované přímé nadokenní římsy na konzolkách, nad okny v 3. patře jsou rovněž tyto římsy, ale jen krajní okna je mají nesena konzolkami, pod okny v patrech obdélné parapetní výplně. Průčelí je završeno nízkou atikou. Fasáda do Horní ul. je v kratší části bezprostředně navazující na průčelí do náměstí pojatá shodně jako průčelní fasáda a poté v části navazující na budovu školy čp. 163 je pojednána téměř shodně jako fasáda této školy se snahou vytvořit dojem jedné budovy. Dvorní fasády spořitelny jsou pojednány střídměji, s pásováním, profilovanými kordonowými římsami a přimými nadokenními řimsami, okenní otvory pravoúhlé anebo polokruhově uzavřené. Dvorek přístupný ze spořitelny i sousední školy je vydlažděn novější dlažbou. Křídla spořitelny jsou završena soustavou střech sedlových a se zvalbením, střechy jsou kryty plechem a taškami, na dvorní straně střech jsou uplatněna menší střešní okna. Budova spořitelny představuje reprezentativní stavbu, v jejímž případě se reprezentativní složka typická pro veřejné budovy 19. století uplatnila v exteriéru i v interiéru a to zejména prosřednictvím bohatě členěné pnrůčelní fasády s atikou a honosnými portály, z nichž jeden krajní byl vytvořen jako nefunkční pouze k dotvoření pocitu symetrie - v průběhu minulosti však došlo k odstranění středového portálu a ke zjednodušení atiky. Ostatní fasády mají také členící prvky, ale jejich celkové pojednání je střídmější.