měšťanský dům

měšťanský dům se nalézá v Soukenické ulici a hlavním fasádou se obrací k východu do prostoru ulice. V trojosém průčelí se uprostřed nachází pravoúhlý portál s kamenným ostěním zdobeným stezkami po obvodu. Napravo od vchodu se nalézá segmentově klenuté okno, na opačné straně segmentově sklenutý vchod. Průčelí prvního patra je trojosé s levým oknem posunutým více k nároží domu. Na fasádě byly odkryty koncem 50. let 20. století středověké nástěnné malby, které svém rozsahem dokládají, že středověký dům měl původně polovalbovou střechu. V levé části je odhalena postava sv. Floriána. Původně obdélný obraz s červenou paspartou byl poškozen probouráním okna. Jako pandán se nachází v pravé části rozměrově stejná postava sv. Biskupa s berlou a mitrou na hlavě. I tento výjev s červenou paspartou byl značně poškozen probouráním okna. U prostřed průčelí prvního patra se zachovaly dva erbovní štíty – pravý, na koso položený se znakem bílé labutě v červeném poli (pravděpodobně mluvící erb Švamberků, r Schwan = labuť), druhý, kolmo postavený však postrádá jakékoliv zbytky heraldického znamení. Na ploše trojúhelného, v době středověku původně kosodélného štítu se otevírají dvě malá, segmentově klenutá okénka do prostoru podkroví. Mezi okny štítu se nalézá ikonograficky nejzajímavější námět celé výzdoby – osedlaný černý kůň s červenými opratěmi je postaven do velké dětské kolébky. Malba bývá přirovnávána k domu U osla v kolébce na Malé straně v Praze ( č. ÚSKP: 39251 / 1-693 S Praha hl.m. Praha Malá Strana (část) čp.244 měšťanský dům Osel u kolébky. Pověst domu praví, že jedna mladá matka, volající na magistra Kelleyho ze dvora o pomoc pro své nemocné dítě, zahlédla při náhlém poryvu větru jeho uřezané uši a Kelley z jejího výrazu poznal, že jeho tajemství je prozrazeno. Ve zlosti svými kouzly přičaroval dítěti v kolébce oslí uši, ale matka své dítě vroucí modlitbou k Panně Marii zachránila a hrozných uší zbavila). Pozadí a význam malby koně v kolébce v českokrumlovské Soukenické ulici čp. 35 zatím nikdo neodhalil. Nalevo od obrazu koně je namalován velký, na koso položený erb se znakem červené pětilisté růže se zlatým semeníkem (pravděpodobně erb Rožmberků). Na opačné straně štítu, napravo od malby koně, byl odhalen výjev polopostavy v černém mnišském hávu, který zřejmě stojí na kazatelně. Možná se jedná o řádového kazatele (??), který pozvedá ruce se vztyčeným ukazováčkem, postava však již nemá zachovánu obličejovou partii. Během dokumentace v září 2005 probíhalo odkrývání zbytků nástěnné malby, čištění a odstraňování straších fixačních vrstev.