měšťanský dům

Měšťanský dům s bočním křídlem se nalézá na velké parcele v nárožní pozici mezi jz. koutem náměstí a navazující Kájovskou ulicí. Objekt vznikl pravděpodobně srůstem původně dvou samostatných domů a později by ještě rozšiřován. Hlavní průčelí se obrací k severu do prostoru náměstí, boční fasády se na západní a jižní straně uplatňují v Kájovské ulici. Hlavní budova má šířkové průčelí, jehož nynější podoba pochází z generální rekonstrukce v 80. letech 20. století. Rozmístění a velikost otvorů dokládá, že se jednalo o původně dva domy. V levé části průčelí je v přízemí velký lomený portál s kamenným ostěním doprovázený obnoveným křížovým oknem, v patře je pár křížových oken s obnoveným kamenným ostěním. Ve štítu s levou stupňovitou stranou je segmentově klenuté okno do prostoru podkroví. V pravé části průčelí blíže k ústí Kájovské ulice nacházíme pár malých obdélných oken v segmentových nikách, která vedou do sklepa. Ve zvýšeném přízemí se na průčelí uplatňuje pár oken v segmentových nikách a nad nimi se v trojúhelné kompozici otevírá půlkruhové okénko. Uvedená tři okna v typické pozici a odhalená srubová stěna uvnitř domu prozrazují, že tato část domu byla zateplena vloženou srubovou komorou. V prvním patře se nalézá pár sdružených oken, která mají půlkruhové záklenky svedeny na střední sloupek. Ve štítu s pravou stupňovitou stranou je segmentově klenuté okno do prostoru podkroví. Plochá široká fasáda je členěna červeně malovaným soklem, nárožní rustikou a paspartami kolem otvorů. Hlavní část domu při náměstí nese dvě polovalbové střechy s pálenou krytinou a s úžlabím kolmým k průčelí domu. V nádvorním průčelí vystupuje při jv. nároží domu rizalit, fasády jsou hladké skamennými ostěními převážně obdélných nebo křížových oken, která pocházejí z generální rekonstrukce domu v 80. letech 20. století.