měšťanský dům Vlašský dvůr

Měšťanský dům se rozprostírá mezi ulicemi Dlouhá, Soukenická a Panská. Jižní průčelí v Panské ulici si dosud zachovalo členění dvou původně samostatných domů, z nichž, pravý nepatrně předstupuje ve formě rizalitu. Jedná se o nárožní patrový blok s renesančním atikovým patrem (směrem do Dlouhé ul. dvoupatrový s atikovým patrem). Hlavní průčelí směrem do Panské zvýrazňuje dva domy o dvou okenních osách, pravá část mírně předstupuje. Obě průčelí zdobena sgrafity. V přízemí v levé části je lomený kamenný portál s výraznou profilací (zřejmě novodobá kopie z 50.let 20. stol.). Směrem do ul. Soukenická je fasáda hladká, tektonika malovaná, plastické orámování oken v patrech, v přízemí drobná střílnová okénka s kamenným ostěním. Nároží mezi Dlouhou a Soukenickou ulicí je zaoblené, v soklové části betonové opěráky. Do ulice Dlouhé také kamenný hrotitý vstupní portál s jednoduchým okosením. Barevnost fasád šedobílá, sokl v líci fasády. Střechy pultové, sklonité do vnitřního dvora.V přízemí se nalézají dvě segmentově sklenutá okna v hlubokých nikách stejného tvaru. V prvním patře jsou dvě obdélná okna lemovaná sgrafitovým páskem ve formě iluzivního pletence. Plocha mezi okny byla původně zdobeny figurálním sgrafitem, z kterého se zachovala pouze figura trubače při jv nároží a torzo druhé postavy mezi okny. Pod korunní římsou je pás psaníčkového sgrafita a navazující korunní římsa je zdobena vejcovcem. Štítová atika pravého domu je dvouetážová. Ve spodní části jsou z části slepé segmentové niky. Do dvou prostředních jsou vložena okna, která vedou do podkroví domu. V nice při jihovýchodním nároží domu se zachoval výjev s mužskou a ženskou postavou. Plochu a pilířky mezi nikami zdoby dekorativní rostlinné sgrafito s maskarony. V horní části štítové atiky jsou v padlá obdélná pole vzájemně oddělená pilířky, které spojuje římsa zdobená motivem vejcovce proškrabaným technikou sgrafita. Na vrcholu každého pilířku je usazena piniová šiška. Levá část jižní fasády poněkud ustupuje a v přízemí se otevírá rozměrným lomeným portálem, jehož ostění bylo z větší části zrekonstruováno a doplněno. Vpravo od portálu se nachází pravoúhlé okno v kamenném ostění. V prvním patře jsou dvě obdélná okna lemovaná sgrafitovým páskem ve formě iluzivního pletence. Nad okny je pás psaníčkového sgrafita a chybějící korunní římsa je iluzivně naznačena dvěma pásy vejcovce nad sebou. Štítová atika pravého domu je dvouetážová. Ve spodní části je plocha atiky zdobena iluzivní sgrafitovou arkádou sestavenou z korintských sloupků spojených úzkými obloučky. Do levé části je vsazena segmentově sklenutá nika okna, které vede do podkroví domu. Dělící římsa atiky je opět zdobena dvěma pásy vejcovce nad sebou. Horní část atiky je členěna stejnými pilířky s piniovými šiškami jako v pravé části jižního průčelí. Boční západní průčelí domu v Soukenické ulici se zalamuje podle uliční čáry a ve spodní části je zpevněno betonovými pilířky. V přízemí se nalézají úzká obdélná okénka s kamenným ostěním. Osmitabulková okna v patrech jsou lemována štukovými šambránami s ušima v rozích. K parapetu je připojen dvojitý čabrakový motiv. Po stranách okenních šambrán jsou zavěšeny květinové provazce a ve vrcholu pak dvě voluty a stylizovaná mušle. Štítová atika částečně ustupuje za linii obvodového zdiva a v nárožích je doplněna nárožními věžičkami. Severní průčelí v Dlouhé ulici se v přízemí otevírá kamenným lomeným portálem, okna v přízemí a v patrech jsou stejná jako na západní fasádě domu. Okno v druhém podlaží má kamenný parapet zdobený tesaným reliéfem pětilisté růže. Při nároží je malovaná kamenická značka Michaela Rúbíka (viz náhrobek jeho rodiny na kostele sv. Víta v Českém Krumlově). Východní hladká fasáda s několika malými okny se uplatňuje v prostoru dvora navazujícího vnitrobloku. Uvnitř domu jsou fasády hladké, volné arkády v prvním a druhém patře jsou dnes zasklené.