měšťanský dům

Měšťanský dům s vnitřním dvorem se nachází na nepravidelném půdorysu v jv. části náměstí mezi Kostelní a Židovskou uličkou. Hlavní, pravoúhle zalomené průčelí se obrací k západu do prostoru náměstí. V přízemí se nalézá rozměrný pozdně gotický portál s lomeným záklenkem, doprovázený napravo jedním obdélným oknem s kamenným středověkým ostěním s okosenou hranou. V patře jsou pravidelně rozmístěna tři obdélná okna, nad kterými jsou analyticky odhalená středověká kamenná ostění křížových oken s rekonstruovanými malovanými paspartami po obvodu. Nad středním oknem byl obnoven rožmberský znak – červená pětilistá růže v bílém poli. O něco výše jsou na průčelí obnovena dvě malá obdélná okénka s okenicemi a s malovanými paspartami po obvodu. Rozmístění středověkých okenních otvorů dokládá, že původní středověký dům měl polovalbovou střechu s osou kolmou k průčelí. Hlavní průčelí vrcholí štítovou atikou s korunou krytou prejzy a zdobenou zděnými obloučky střídavě s čučky. Dnešní podoba atiky pochází až rekonstrukce z roku 1973. Na objektu jsou sedlové nebo valbové střechy kryté bobrovkami.