1000121159 - sbor českobratrské církve evangelické
sbor českobratrské církve evangelické
Pečky
Husovo náměstí
sbor
kubismus

anotace

Modernisticko kubistický areál evangelické modlitebny a fary z let 1914-1916 podle návrhu architekta Oldřicha Lisky.

popis památkové hodnoty

Velmi hodnotný celek evangelické modlitebny a fary z roku 1914-1916, postavený podle návrhu architekta Oldřicha Lisky ve stylu pozdní racionální moderny. Jedinečná sakrální stavba s kubistickým interiérem.

popis

Areál se nachází na předměstí za železniční tratí na bývalém hřbitově. Modlitebna a fara jsou spojené v celek, jehož určujícím prvkem je výrazná věž. Obvod areálu lemuje ohradní zeď s dvojicí masivních bran na západní straně. Na východní straně se dochovala starší zeď hřbitova. Předmětem ochrany je sborová budova sestávající z kostela s věží a fary čp. 480, ohradní zeď s branami a kubistické zařízení chrámové síně včetně lavic, svítidel a varhanního prospektu. V prostředí památky se nacházejí ještě nechráněné objekty trafostanice a márnice

• Kód CZ 36465, Pečky I, retrodíl hist. osady, Pečky, Kolín, Středočeský kraj

• sakrální