kostel sv. Zikmunda

Nevelký chrámový areál se rozkládá téměř ve středu (je posunut mírně k jihu) rozlehlé rovinaté, jen neznatelně k severu se svažující návsi severně od návesního rybníčku. Vlastní kostelík zaujímá většinu plochy malého recentního hřbitova, jehož úroveň je proti okolnímu terénu lehce zvýšena umělým návozem. Hřbitov lehce oválného půdorysu je obehnán ohradní zdí s pilířovou branou. Malý recentní hřbitov pravidelného téměř kruhového půdorysu (osa V - Z asi 31 m, osa S - J asi 32 m). Kostel je jednolodní orientovaná stavba se sakristií při východní straně kněžiště. Fasády jsou zcela hladké bez členících tektonických článků. Stavba nemá obvodový sokl, pouze korunu zdiva rámuje fabionově šikmo vystupující římsa bez jemnější profilace. Boční průčelí lodi mají mimo osy umístěno po jednom velkém obdélném půlkruhově sklenutém okně bez šambrán. Dvojice stejných oken pročleňuje i plášť závěru presbyteria. Všechna okna mají zevně půlkruhový záklenek neodsazený zřejmě v důsledku zjednodušujících novodobých úprav a zarovnání venkovních špalet. Západní strana lodi je uprostřed obohacena mělce předstupujícím hranolovým rizalitem s prostým pravoúhlým nečleněným hlavním vchodem. Do hloubky svisle se zařezávajících vnějších špalet vchodu jsou vsazeny trámové zárubně s dřevěným prahem a s dvoukřídlými dveřmi svlakové konstrukce. Střechy nad lodí, presbyteriem i sakristií jsou valbové, kryté staršími eternitovými šablonami. Předmětem ochrany je kostel s ohradní zdí a brannou a náležející pozemky.