kostel sv. Vavřince
Březina
Březina
Březina u Mnichova Hradiště

anotace

Areál hřbitovního kostela středověkého původu upravovaného do 19. století. Kolem kostela se nachází funkční hřbitov s márnicí, křížem a řadou cenných náhrobků.

Kultovní a hodnotný areál s kostelem a dalšími částmi.

popis

Areál kostela sv. Vavřince se nachází v S části obce nad údolím Jizery. Jádro areálu tvoří kostel, situovaný uprostřed hřbitova. K V stěně presbytáře přiléhá náhrobek Ant. Horny a rodu J. Řeháka. V SV koutě hřbitova stojí márnice. Hřbitov je ohraničen hřbitovní zdí s pilířovou branou. Součástí areálu je litinový kříž stojící vně hřbitova před branou. Předmětem ochrany je areál kostela sv. Vavřince - kostel (st.p. 1), náhrobek A. Horny a rodu J. Řeháka (st.p. 1), márnice (st.p. 2), zdi s branou (na p.p. 9) a litinový kříž (na p.p. 695/1); a pozemky st.p. 1, st.p. 2 a p.p. 9.