1000131158 - kostel sv. Bartoloměje
kostel sv. Bartoloměje
Dobrovice
Dobrovice
Dobrovice
renesance

anotace

Areál farního kostela s goticko-renesančním jádrem z konce 16. století, upraveným barokně, ležící na návrší nad náměstím. Na zrušeném hřbitově kolem kostela se nachází řada skulptur a náhrobků. S kostelem přímo sousedí fara.

Velmi hodnotný sakrální areál s řadou kvalitních skulptur.

popis

Areál kostela se nachází ve střední části osady SV od náměstí. Areál tvoří: samostatně stojící kostel, socha Immaculaty s přístupovým schodištěm, řada drobných plastik kolem kostela, náhrobek W. Mrkoše v hřbitovní zdi a ohradní zeď s branou. Při vstupu do areálu je umístěn novodobý kříž z černého leštěného mramoru s kovovým korpusem Krista, na východě kamenná socha Krista, dále kamenný kříž z bývalého hřbitova a zcela na východě freska Nejsvětější Svátosti oltářní nahoře se segmentovou profilovanou římsou. Před freskou kovové zábradlí a malá zahrádka. Před vstupem do kostela je dlažba s datací 1946, kolem kostela tráva. Předmětem ochrany je kostel, socha Immaculaty, náhrobek W. Mrkoše (oplakávání), schodiště a hřbitovní zeď s branou. Na ploše památky se nachází několik nechráněných náhrobků, socha Krista a kamenný kříž.

• Kód CZ 2490, Dobrovice, město, Dobrovice, Mladá Boleslav, Středočeský kraj