poutní místo Svatá Hora

Rozsáhlý areál poutního kostela s bývalou jezuitskou rezidencí, později redemptoristickou kolejí, spolu s komplexem dalších památek, vázaných ústředním kostelem, se rozkládá na temeni vrchu Svatá Hora, který výrazně vystupuje nad okolní krajinu jihovýchodně od historického jádra Příbrami. Návrší spadá strmě k severu a západu, na východní a jižní straně jsou svahy povlovné. Jádrem komplexu je kostel Nanebevzetí Panny Marie, obestavěný ze všech stran kaplemi, který stojí uprostřed obdélného nádvoří na vysoké terase z tesaných kvádrů, obehnané po obvodu kamennou balustrádou se sochařskou výzdobou. Na terasu vedou ze dvora ze všech čtyř stran široká přímočará schodiště. Nádvoří obklopuje čtyřkřídlý ambit, otevřený do dvora půlkruhovými arkádami. Součástí ambitu jsou nárožní oktogonální kaple, nízká zvonice a dvě drobné výklenkové kaple v každém křídle ochozu. Ambit je přístupný dvěma reprezentativními monumentálně komponovanými portály: Pražským v ose východního křídla a Březnickým uprostřed křídla jižního. Z Příbrami stoupají příkrým severozápadním svahem k svatohorskému areálu tzv. Svaté schody, krytá stupňovitá chodba, začínají prostou brankou v centru města v Dlouhé ul. K severovýchodnímu nároží ambitu se pojí jednopatrová budova bývalé rezidence, jejíž dvě obdélná navzájem kolmá křídla tvoří půdorysnou podobu písmena L. Západně vedle rezidence stojí obdélná stodola. Prostranství před východním Pražským portálem, který tvoří hlavní vstup, bylo novodobě upraveno do podoby plochého pravidelného náměstíčka, jehož střed akcentuje Mariánský sloup. Před východním průčelím rezidence stojí socha sv. Vojtěcha. Východně od komplexu budov při ohradní zdi zahrady v severní části areálu je umístěna výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého, jihovýchodně od středu areálu je sochařská skupina Kalvárie. V mírném svahu v ose jižního křídla ambitu v aleji starých lip je situována Mariánská studna s kaplí nad pramenem. Součástí chráněného areálu je kostel Nanebevzetí Panny Marie a terasa s balustrádou, sochařskou výzdobou a schodišti, ambity s kaplemi a zvonicí, rezidence, stodola při rezidenci, Svaté schody, výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého, sousoší Kalvárie a Mariánská studna s kaplí s náležejícími pozemky.