měšťanský dům U jelena

Nárožní patrový dům byl vystavěn na půdorysu tvaru čtyřúhelníka s drobným přístavkem se záchody procházejícím do prvního patra na jižní straně. Západní stranou s výstupkem přiléhá k sousednímu domu, severní a východní stranou o 4x3 osách je otevřen do ulice a jižní stranou, která je v patře hrázděná, je otočen do dvora uzavřeného zděnou bránou. Dům završují dvě valbové střechy kryté eternitem, které jsou položené středním úžlabím rovnoběžně se severním průčelím; jedna ze střech zastřešuje i dřevěnou pavlač na jižní straně. Bedněná pavlač přiléhá z pravé strany ke zděnému přístavku. V dolní části na místě původního soklu je dům včetně brány druhotně obložen deskami z umělého kamene. Okna osazená v líci jsou šestitabulková dvoukřídlá. Na stranách do ulice, kde je fasáda členěna lizénovými rámci, okna lemují šambrány s drobnými uchy a kapkami. V patře se v ploše pod okny nacházejí v plastických rámcích štukové květinové dekory. Severovýchodní nároží s kamenným nákolníkem zdobí v úrovni patra štuková plastika jelena s přírodními parohy. Na severní straně (2. osa zprava) je obdélný vstup s jednoduchou plastickou šambránou, uzavřený zapuštěnými dvoukřídlými dřevěnými výplňovými dveřmi v horní polovině prosklenými; vchod vede na chodbu a ke schodišti. Nad vstupem je umístěná novodobá plechová cedule s názvem a znakem okresního mysliveckého spolku. Na levém kraji východní strany se nachází rovněž obdélný vstup zvýšený na dvou schůdcích, vedoucí do prostor obchodu. Je uzavřen dvoukřídlými dřevěnými dveřmi s prosklenými výplněmi v horní polovině a se zaskleným šestitabulkovým nadsvětlíkem; v líci vstup uzavírají vnější dveře. Na východní straně vpravo byla druhotně vsazena skříňka elektrického rozvaděče. Ze dvora vede do domu vchod se segmentovým záklenkem (zapuštěné dvoukřídlé dřevěné dveře s úzkým nadsvětlíkem). Hrázděné patro předělené zděným přístavkem je sedmiosé. Přístavek se vstupem na západní straně osvětlují dvě malá obdélná okénka. Z této strany místo hlavní římsy, která završuje fasádu z ulice, přesahují v podhledu stropní trámy. Dvorek u domu uzavírá od ulice půlkruhově sklenutá brána s jednoduchou šambránou a dvěma hranolovitými piliři při krajích z vnitřní strany; svrchu je vodorovně zakončená sedlovou stříškou krytou vrstvou bobrovek. Dvoukřídlá dřevěná vrata, uzavírající bránu, jsou v dolní části bedněna z prken a v horní části průhledová plaňková. Dům i brána jsou opatřeny omítkou s příměsí zelenkavého pigmentu, plastické prvky (šambrány ad.) jsou bílé. Vnitřní dispozice zůstala nezměněna, některé prostory jsou zaklenuté. Popis interiéru viz EL (1965). Předmětem ochrany je dům čp. 487, brána a pozemek č.parc. 2829.