kanovnická rezidence

Jihovýchodním směrem od kostela sv. Václava je situován objekt bývalé kanovnické rezidence. K budově původně patřila i zahrada na jihu, kde je dnes umístěno mnoho novodobých staveb (garáže, objekty technického určení apod.). Tato plocha byla zcela degradována a dnes nevykazuje památkové hodnoty. Samostatně stojící patrová budova kanovnické rezidence je zděná omítnutá obdélná stavba s předstupující hmotou zdiva na východní a západní straně jižního průčelí. Půdorys stavby se blíží písmenu U. Stavba je členěna soklem, profilovanou kordonovou a korunní římsou (zaoblenou nad oběma rizality hlavního průčelí). Hlavní průčelí, celkem o jedenácti okenních osách, má dva symetrické rizality (z obou stran ve třetí ose). V rizalitech jsou prolomeny vjezdy završené půlkruhovým obloukem s ozdobnými portály. V patře rizalitu jsou vždy dvě okenní osy. Obdélné okenní otvory rámují šambrány se suprafenestrami a dekorativními nadokenními římsami. Vpadlá nároží člení rustika. Boční průčelí jsou o třech osách. Střecha je valbová, krytá bobrovkami. Uprostřed střechy nad hlavním průčelí vystupuje mohutný vikýř s volutovými křídly a oválným okenním otvorem mezi rizality. Nad profilovanou římsou vikýře je prejzová stříška. Ve vrcholu vikýře a nad rizality vynikají vázy. Předmětem památkové ochrany je bývalá kanovnická rezidence čp. 108, ohradní zeď a pozemky vymezeného areálu.