kostel sv. Alžběty Durynské

Areál kostela je situován přibližně uprostřed vesnice na temeni svahu, který mírně spadá k jihu směrem ke Kotenčickému (také Obořišťskému) potoku. Na východní straně areál vymezuje linie okresní silnice z Dobříše do Ouběnic, Dalekých Dušníků a Nečína, na straně západní jej obtáčí místní komunikace. Na jihu navazuje na areál plocha níže položené zhruba trojúhelníkové návsi, na jejímž protějším konci se rozkládá fara čp. 1. Jednolodní kostel s obdélnou lodí, užším obdélným trojboce uzavřeným presbytářem a monumentální předstupující kulisou dvouvěžového průčelí zaujímá podstatnou část plochy nevelkého již dávno zrušeného hřbitova, který je ohraničen ohradní zdí se dvěma pilířovými branami. Na severní straně je do linie zdi vložena menší stavba bývalé kostnice (st.p. 2), která byla zřejmě beze zbytku zbořena a nahrazena novostavbou čp. 36, v níž je dnes obecní úřad a knihovna. Stavba pochází stylově z dvacátých až třicátých let 20. století a její stavební souvislost s objektem staré kostnice není jasná, neboť k bližšímu průzkumu jejího interiéru nebyla příležitost. Předmětem ochrany je: kostel s ohradní zdí s branami a k tomu náležející pozemky.