1000140759 - kostel sv. Bartoloměje
kostel sv. Bartoloměje
Bakov nad Jizerou
Bakov nad Jizerou
Mírové náměstí
archeologický potenciál
Areál ještě tvoří kamenné vstupní schodiště s mohutným zábradlím z pískovce, část zdí, a fara, která není kulturní památkou, ač hodnoty kulturní památky bezesporu vykazuje.
gotika

anotace

V jádru pozdně gotický farní kostel ze 16. století přestavěná renesančně v 17. století a barokně v 18. století. Vedle kostela se nacházejí dva kříže.

Hodnotný sakrální areál s bohatou stavební historií.

popis

Areál kostela sv. Bartoloměje se nachází na severní straně náměstí. Sestává z kostela a dvojice křížů na kamenných podstavcích. Východní předpolí kostela je tvořeno trojúhelníkovým zatravněným pozemkem, který je obehnán zejména na jižní straně nízkou zdí z kamenných kvádrů na cihlové podezdívce. Před hlavním západním vstupem do kostela je krátké kamenné schodiště. Předmětem ochrany je z kostel a dvojice křížů na kamenných podstavcích. Na ploše památky se nachází nechráněná tarasní zídka.

• Kód CZ 152, Bakov nad Jizerou, město, Bakov nad Jizerou, Mladá Boleslav, Středočeský kraj