palác Hrádek

Areál je tvořen vlastním palácem, mohutnou patrovou budovou čtyřkřídlé dispozice s vnitřním uzavřeným nádvořím, dále přiléhající zahradou, uzavřenou hradní zdí s branou, v zahradě je umístěn těžní stroj. Dále k areálu náleží malý park před hlavním průčelím v Barborské ulici a na jeho opěrné zdi umístěný pomník (památkově chráněný pod samostatným rejst.č.44127/2-3317). Areál je situován v historické zástavbě města na hraně údolí řeky Vrchlice, v jeho nejvýznamnější části, na trase spojující střed města s chrámem sv.Barbory. Předmětem ochrany je: palác Hrádek čp. 28 (na parc.č.167), ohradní zeď s branou a opěrné zdi (na parc.č.167, na parc.č.168/1), branka se schodištěm do zahrady (na parc.č.167), těžní stroj (na parc.č.167), architektonická úprava předpolí hlavního vstupu (na parc.č.167) a pozemky parc.č.167, parc.č.168/1, parc.č.168/2.