1000143347 - kostel Narození Panny Marie
kostel Narození Panny Marie
Jabkenice
Jabkenice
Jabkenice

anotace

Gotický hřbitovní kostel z konce 13. století se samostatnou dřevěnou zvonicí ze 16. století. Kolem kostela je funkční hřbitov s historickou ohradní zdí.

Hodnotný církevní areál.

popis

Areál kostela Narození Panny Marie se nachází v J části návsi uprostřed obce. Jádrem areálu je kostel, stojící ve středu hřbitova, který má tvar nepravidelného oktogonu. Hřbitov je obehnán obvodovou zdí s pilířovou branou. V linii zdi V od kostela stojí dřevěná zvonice. Součástí areálu je litinový kříž, situovaný mimo plochu hřbitova JV směrem. Předmětem ochrany je areál kostela Narození Panny Marie - kostel (st.p. 53), zvonice (st.p. 52), zeď s branou (na p.p. 72) a litinový kříž (na p.p. 476/1); a pozemky st.p. 52, st.p. 53, p.p. 72 a p.p. 476/1.

• Kód CZ 5576, Jabkenice, ves, Jabkenice, Mladá Boleslav, Středočeský kraj

• Původní využití.