piaristický klášter
Kosmonosy
Kosmonosy
Kosmonosy
Lípy 15
klášter

anotace

Raně barokní klášterní areál z let 1688-1692 s kostelem a rozsáhlou zahradou, sloužící již řadu let jako pověstná léčebna pro choromyslné.

Velmi hodnotný klášterní areál ve stylu ranného baroka pod italským vlivem.

popis

Areál bývalého kláštera se nachází v horní části obce, na S straně od zámku, ke kterému je obrácen dlouhou alejí. Areál je dnes využíván jako jedna z částí léčebny pro choromyslné. Předmětem ochrany je: kostel Nalezení sv. Kříže, konventní budova s kašnou na nádvoří a park s ohrazením a branou. K zadnímu traktu kláštera byly novodobě přistavěny pomocné hospodářské budovy, garáže a podél průčelí bylo zbudováno asfaltové parkoviště. Při vstupu do areálu na J straně pak stojí vrátnice a domek u parkoviště. Severně od domku je novodobé parkoviště a od něho dále severněji dva pruhy zahrádky a vzrostlých keřů.

• Kód CZ 7053, Kosmonosy, město, Kosmonosy, Mladá Boleslav, Středočeský kraj
  • Kód CZ 61403, Kosmonosy, hl. městská čtvrť (neúřední), Kosmonosy, Mladá Boleslav, Středočeský kraj